Drømmer du også om et viktualierum?

 

Sådan får du plads til at opfylde den nyeste tendens i køkkenindretningen - drømmen om et walk-in-pantry

Foto: @maison_margaux_valla

Redaktionen har fundet ti tips til viktualierummet

Engang var de fleste køkkener udstyret med et ekstra rum - et køligt viktualierum, spisekammer eller forrådskammer.

Her blev familiens fødevarer opbevaret lige fra syltede grønsager over røgede skinker til smør og oste.  

Adskillige spisekamre er blevet revet ned og lagt sammen med fortidens små køkkener for at få et større køkkenalrum. Det samme gælder også for anretterværelset, som i herskabelige villaer og lejligheder var placeret mellem køkken og spisestue, hvor stuepigen havde plads til at anrette dagens måltider på store fade lige inden serveringen. 

”Butlers kitchen” kalder englænderne det, men da de færreste husholdninger i dag styres af en butler, vinder et nyt udtryk frem - ”Walk-In-Pantry”.

I det moderne, veludstyrede køkkenalrum med køleskabe, frysere og masser af skabsplads, er spisekammeret ikke ligefrem en nødvendighed. Alligevel drømmer mange om at kunne gemme køkkenmaskiner, morgenmadsprodukter, olivenolie og brød væk – og allerhelst at have en lille arbejdsplads, så brødet kan skæres og foodprocessoren arbejde her. Det gør det lettere at holde køkkenet rent og ryddeligt, når det er en integreret del af spisestuen og stuen. 

 

Foto: Martine Lie Snedkeri

Foto: @robingphoto) @hoseuninedesign 

1. Tænk i kvadratmeter 

Planlæg pladsen: Start med at evaluere den tilgængelige plads i dit viktualierum. Skab et layout, der giver nem adgang til alle hylder og skabe, og som giver plads til både små og store genstande.

Kvadratmeterne er dyre i nye eller renoverede boliger, så du skal tænke dig godt om, før du indretter et viktualierum.

Skal det kunne fungere optimalt, kræver det minimum 2-3 kvadratmeter. Eller er der bare plads til en skabsløsning?

2. Et rum i rummet 

Åben elle lukket? Et moderne ”Walk-In-Pantry” må til forskel fra det traditionelle viktualierum gerne være mere synligt med glasdøre/vinduer. Det må gerne kunne stå med både åbne og lukkede døre i forbindelse med dit køkken. 

Pandoras boks - en smart løsning er at indrette et walk-in-pantry som et rum i rummet – her adskilt af døre med vinduer. Døre med vinduer giver et fint kig til viktualierummets varme rosa farver, der fremhæver de gamle krukker og glas.

Foto: @biglife.tinyhome

3. Skjult bag skabet 

Et viktualierum kan også skjules bag en skabsfront eller skydedør, så det er let at lukke for maskinparken og lade brødet stå fremme. 

Foto: Malte Gormsen Møbelsnedkeri

Belysning er vigtigt

Sørg for tilstrækkelig belysning i dit viktualierum eller skab, så du nemt kan se indholdet - især hvis rummet ikke har naturligt lys. LED-lysstrimler eller sensorlamper er gode til at oplyse hylder og skabe.

 

Foto: Dear/Danske Boligarkitekter

4. Selvstændigt rum 

Luksusløsningen opleves i denne moderne villa, hvor familien har valgt at indrette et grovkøkken med bordplads og vask, hvor de kan skylle og snitte grøntsager, marinere kød og anrette måltidet.

Set fra køkkenet er rummet skjult bag en skydedør.

Foto: @ahousewebuild

5. Hold det rent

Gør det til en vane at rengøre dit viktualierum for at forhindre ophobning af støv, snavs eller spildte fødevarer. Dette hjælper med at holde et hygiejnisk og behageligt arbejdsområde. Et ryddeligt viktualierum gør det lettere at finde lige det, du leder efter og minimerer spildtid under madlavningen.

Foto: DeVolKitchen

6. Maksimer Højden

Udnyt den lodrette plads i dit viktualierum ved at installere ekstra hylder. Det giver dig mulighed for at opbevare og organisere flere genstande uden at overbelaste rummet.

Det ultimative set-up får du med et mix af lukkede skabe, skuffer, åbne hylder og bordplads.
Smukke skabe i træ, gamle fade og skærebrætter sætter stemningen sammen med det fine, mønstrede gulv. Indrettet af DeVolKitchen.

7. Skab et køligt rum 

Hvis du ønsker at opbevare dine hjemmesyltede grøntsager, morgenmadsprodukter, kaffebønner og friske grøntsager i viktualierummet, skal du sørge for at indrette det køligt. 

Det kan du gøre ved at undgå solen, grave gulvet en halv meter ned og isolére døren.

Foto: @maison_margaux_valla


Foto: @samanthasteininteriors

 

Foto: @akindofhome

8. Tænk i farver 

Et engelsk walk-in-pantry kombinerer gule og rosa farvenuancer på en nærmest poetisk måde. Samtidig er her tænkt i farver og dekoration ved placeringen af tepotter, krus, kaffe og maskiner.

Tænk også på dekorative bøtter eller opbevaringsglas til korn, mel og ris, så du nemt kan se, hvad der er indeni.

Foto: @chairishco

Engelsk romantik med klassiske farver

Her på bloggen elsker vi at vise køkkener i Skandinavisk design og enkelhed, men derfor kan vi alligevel godt falde for fristelsen til at vise eksempler på den romantiske stil, som englænderne mestrer til perfektion.

Dyrk lige denne blå drøm af et butlers kitchen. 

Foto: @samanthasteininteriors

9. Opdel i zoner

Inddel dit viktualierum i zoner baseret på hyppigheden af brug.

Placer de mest anvendte genstande og ingredienser inden for rækkevidde, mens mindre almindelige varer kan opbevares på højere hylder eller længere væk.

Foto: @batyafeuer 

10. Ordnung 

At skabe et funktionelt og indbydende walk-in-pantry kræver både plads og en indretning med hylder, skabe og pæne opbevaringsglas.

Ordnung muss sein som her i dette pantry, som ligger i LA.

Et ryddeligt viktualierum gør det lettere at finde det, du skal bruge og minimerer spildtid under madlavning. Sørg for at organisere regelmæssige oprydningsrutiner for at holde orden.

 

Ekstra detaljer 

Få ekstra detaljer kan øge funktionaliteten, så tænk dig godt om, hvad du gerne vil bruge dit walk-in-pantry til.

En vask giver mange ekstra muligheder, og det er også oplagt at placere vinreoler vinkøleskabet her. Men skal affaldsorteringen foregå i rummet, skal du finde en praktisk og funktionel løsning. Se opslaget om ”Design til affaldet”.

@annakingandco

Ekstra eksempler…..

.Foto: @anne_deppe vist hos ad_germany

Foroven: Konceptet er også en fin løsning uden for hjemmet, som dette farverige eksempel på “et rum i et rum” fra indretningen af et kontor i Berlin >

Foto: @samanthasteininteriors

Foto: @devolkitchens

@kateabtdesign

Foto: @samanthasteininteriors

@pureandsimplestyle

 
Designcoach

Designcoach by Angela Lund is a dedicated design agency specializing in creative web design and brand identity.

designcoach.dk
Forrige
Forrige

Shakerkøkken i moderne fortolkning 

Næste
Næste

70er inspireret jubilæumskøkken