TEMA - KØKKENBELYSNING
SÅDAN FÅR DU ET GODT LYS I DIT KØKKEN
I køkkenalrummet er indretningen med lys næsten en videnskab -du har brug for flere forskellige typer af lyskilder – arbejdslys, stemningsbelysning og dekorative lamper. Redaktionen har samlet gode råd til indretning med lys og masser af inspiration til funktionel og æstetisk belysning
Af Angela Lund, cand. arch. og Helle Blach, journalist
Når vi indretter et nyt eller eksisterende køkken, har vi tit størst fokus på valget af farver, materialer og udstyr. Derimod bliver vigtigheden af den rette køkkenbelysning ofte overset, og måske er budgettet næsten brugt op, når først alle de andre detaljer er på plads.
Den rigtige og gennemtænkte køkkenbelysning kræver en del viden om, hvordan forskellige lyskilder fungerer, og en god fornemmelse for samspillet mellem lys, farver, materialer og stemninger.
Til gengæld kan du med den rette lyssætning opnå både et godt arbejdslys, tilføje æstetisk værdi til køkkenet og ikke mindst skabe en rar stemning. Det er alle tre vigtige faktorer for trivslen i husets samlingssted – køkkenalrummet. Helt essentielt for at opnå det gode lys er lagdelt indretning med flere forskellige typer lyskilder.
Desuden skal du være meget opmærksom på, hvordan dit valg af farver og materialer spiller ind. Om bordpladen er mørk eller lys er for eksempel afgørende for, hvordan lyset reflekterer og optræder i rummet. Du kan helt bevidst skrue op for lyset ved at vælge reflekterende overfladersom metaller, glas og spejle.
FEM TING, DU SKAL VIDE OM DEN PERFEKTE KØKKENBELYSNING
1. Sådan spiller lys, materialer og farver sammen
Lyse overflader: Bordplader i materialer som hvidt marmor, lys granit eller kvartsreflekterer lyset effektivt og gør køkkenet lysere. Brug lyse materialer i mindre køkkener eller mørke rum.
Mørke og matte overflader: Bordplader i mørke farver eller matte materialer som sort granit eller beton absorberer meget lys. Det skaber en hyggelig og intim stemning, men kræver til gengæld ekstra lyskilder.
Træ og naturlige materialer: Bordplader i træ tilfører varme og tekstur til køkkenet, og vil du fremhæve træets naturlige nuancer, kan du vælge lyskilder med et højt farvegengivelsesindeks (CRI).
Blanke overflader: Overflader med høj glans reflekterer lyset bedre end matte. Tag det med ind i dine overvejelser, og brug eksempelvis spejle til at gøre rummet større og lysere.
Tænk også over samspillet med farverne på vægge, lofter og fronter.
Placering: Placer lyskilderne med omtanke, så de ikke skaber skygger, når du står ved arbejdsfladerne, og undgå blænding – især ved spisebordet, hvor lyset skal være behageligt.
2. Sådan indretter du lagdelt belysning
Lagdelt belysning betyder slet og ret at kombinere forskellige typer af lyskilder, for at opfylde forskellige behov i rummet,
Ved at integrere flere lag af lys kan du skabe en dynamisk og fleksibel belysning, som tilsammen skaber det optimale lys i en velafbalanceret og funktionel atmosfære.
Generel belysning: Selve fundamentet for din køkkenbelysning er det overordnede lys fra loftslamper og spots, der oplyser hele rummet.
Arbejdsbelysning: Fokuslys over arbejdsområder som køkkenbord, vask og komfur. Har du mørke overflader, så er det vigtig med ekstra lys.
Stemningsbelysning: Dekorative elementer som pendellamper eller LED-strips under skabe giver atmosfære og fremhæver køkkenets design.
Overvej lysstyring: Installer dæmpere eller smart belysning for at kontrollere intensiteten af hvert lag. Det giver dig mulighed for nemt at skifte mellem funktionel og stemningsfuld belysning.
3. Smart belysning
I køkkenet er det oplagt at udnytte smart teknologi f.eks. til styring af lyset. Brug mobilens stemmekomando eller en app. Tidsplanlægning: Indstil lyset til at tænde eller skrue ned på bestemte tidspunkter.
Farvetilpasning: Ved at justere farvetemperaturen eller anvende dæmpbar belysning, kan du justere stemningen og fremhæve visse farver i køkkenet. Energistyring: Overvåg og reducer energiforbruget. Brug LED-pærer og lamper, der også reducerer energiforbruget.
Dæmpbarhed: Overvej dæmpbare lyskilder for at justere atmosfæren efter behov – skal I lave mad, spise eller hygge jer?
Ledningsfrie, mobile lamper er også smarte – sæt dem på køkkenbordet, hvor du har brug for en ekstra lyskilde eller ved bardisken.
4. Varmt eller koldt lys?
Lyset har en stor effekt for vores mentale sundhed. Vi skelner mellem varmt og koldt lys, og også farvegengivelsesfrekvensen har afgørende betydning for vores opfattelse af lyset.
Farvetemperatur: Vælg lyskilder med en farvetemperatur, der komplementerer dine køkkenmaterialer. Varmt lys (2700K-3000K) passer godt til træ og varme farver, mens køligt lys (3500K-4000K) understreger et moderne, minimalistisk design.
CRI-værdi: En høj farvegengivelsesindeks (CRI over 90) betyder, at farver i mad og indretning opleves naturligt. Dette er vigtigt for at se de ægte farver på dine bordplader og ingredienser.
OBS: Undgå at blande varmt og koldt lys. Især i køkkenet, hvor belysningen bådeskal være funktionel og give en behagelig atmosfære, kan en inkonsekvent lysfarve påvirke både æstetik og komfort negativt.
Vores øjne tilpasser sig bedst til en ensartet lysfarve I de fleste køkkener vil vi anbefale at holde sig til en ensartet farvetemperatur i intervallet 2700K og 3500K.
5. Lamper som designelementer – og skulpturer
Pendellamper over køkkenøen eller spiseområdet optræder som et centralt designelement, der understreger stilen.
Materialevalg: Vælg lamper i materialer, der komplementerer dine bordplader f.eks. glas, kobber eller træ.
Højdejustering: Sørg for, at lamperne hænger i en passende højde for optimal belysning og visuel balance.
Gruppearrangement: Brug flere lamper i en klynge for en dramatisk effekt, især over store flader som køkkenøen eller køkken- og spisebord.
Skulpturelt design: Ønsker du at give din køkkenindretning et helt særligt touch, kan du vælge en enkel lampe i et ikonisk eller specielt design – eller du kan hænge en overdådig krystallysekrone op.
Sammenfatning
Det rette valg af lamper og lyskilder er med til at transformere dit køkken fra et simpelt arbejdsområde til hjemmets hjerte
Når du forstår, hvordan materialer og farver påvirker lysets kvalitet, og hvordan du kombinerer æstetik med den nyeste funktionalitet, kan du skabe du det unikke rum, der ikke kun er praktisk, men også en fornøjelse at opholde sig i.
Overvej dinebehov, vær opmærksom på detaljerne, og invester i kvalitetsbelysning og materialer –investeringen betaler sig mange gange hjem i oplevelsen af stemning og glæde hver eneste dag.
Inspiration til funktionel og æstetisk køkkenbelysning
LÆS MERE: Oversigt over blogindlæg
SE OGSÅ: Indlægget om “Lys i mørket”