LYS I MØRKET

Foto: Louis Poulsen

Her på bloggen guider vi dig til at indrette køkken og spiseafdeling med godt arbejdslys og flotte lamper, der spreder stemning og hygge.  

Vintertiden er et oplagt tidspunkt til at overveje, om din belysning er god nok, eller om du skal investere i nye lamper, der både bidrager til hygge i den mørke tid og til din mentale sundhed. 

Køkkenet er som hjemmets hjerterum vigtigt, og belysningen spiller en afgørende rolle for at skabe den perfekte atmosfære. Her skal du både tænke i godt arbejdslys og en rar stemning, og specielt hvis indretningen også omfatter et par spisepladser ved køkkenøen eller en egentlig spiseafdeling. 

I dag er det videnskabeligt anerkendt, at det rigtige lys kan bidrage til vores mentale sundhed. Modsat kan dårligt lys gå ud over vores søvn, oplagthed og arbejdsindsats. 

 

10 tips til alt det, du skal tænke på, når du indretter belysningen i dit køkken

  1. Først og fremmest skal du sørge for at få et godt grundlys fra f.eks. loftspots eller loftslamper, der spreder lys ud i hele rummet. 

  2. Brug lagdelt belysning ved at kombinere spots, loftslamper, pendler, bordlamper, indbygget lys og lysskinner under overskabene for at opnå et exceptionelt lys og en balanceret og funktionel atmosfære. Det giver ikke et mere behageligt miljø, men tilføjer samtidig en visuel dimension til rummet.

  3. Vær opmærksom på lyskildernes farvetemperaturer: Forståelsen af farvetemperaturens betydning kan ændre dynamikken i dit køkken. Varme farvetemperaturer (rundt omkring 2700K) skaber en hyggelig atmosfære, perfekt til middag og afslapning. Koldere farvetemperaturer (op mod 5000K) fungerer bedre under madlavning, da det efterligner dagslys og forbedrer koncentrationen.

  4. Det er vigtigt at sørge for et godt arbejdslys over køkkenbordet – der, hvor du står og tilbereder maden, ælter dej eller snitter grøntsager. Pendler, der hænger ned over bordet, skal kunne give et godt lys nedad. Loftslamper, der hænger ned fra loftet og sender lyset ned over bordet, er anden mulighed. Placer lyskilderne så du undgår generende skygger. Det er både æstetisk og funktionelt.

  5. Undgå overbelysning, da det kan være lige så problematisk som for lidt lys. Skift til dæmpbare pærer eller installer lysdæmpere, som kan justere belysningens intensitet og skabe den ønskede stemning.

  6. Tænk i miljøvenlige valg ved at investere i LED-pærer, solcellebaserede løsninger og automatiserede systemer. Det er ikke kun godt for miljøet, men sparer også penge på lang sigt. Integreret lys i form af LED-lyskilder er med til at give et klart og praktisk lys i dine over- og underskabe. 

  7. Mobile lamper er et godt supplement til den øvrige belysning. En lampe, som du kan flytte rundt alt efter, hvor du har brug for ekstra lys. 

  8. Dekorativt lys – over køkkenøen eller spisebordet er det oplagt at placere en loftslampe i et markant design. Med et flot, anderledes eller klassisk design kan du for alvor skabe din personlig stil. Hæng pendellamper op over køkkenøen eller spisebordet - de fungerer som et visuelt fokuspunkt og tilføjer stil og praktisk belysning til centrale områder. Husk blot, at sikre dig, at lampen også spreder en rar og hyggelig stemning i rummet. 

  9. Installer dæmpere for at justere belysningens intensitet efter behov - så kan du justere stemningen til en romantisk middag eller en levende fest.

  10. Rengør lysarmaturer regelmæssigt for at undgå ophobning af støv for at bevare lysets kvalitet. Husk også at udskifte pærerne jævnligt.

 

Vores favoritter

Her på redaktionen har vi udvalgt nogle af vores personlige favoritter til køkken og alrum - både den nyeste teknologi, det nyeste design og det helt klassiske

KEGLEN fra Louis Poulsen - design Jakob Lange big Ideas
Foto: Louis Poulsen

OCCHIO Mito volo 100 pendel - lys og højde er regulærbar.
Flere varianter - Foto: OCCHIO

GHOST CHANDELIER fra 101 CPH
Foto: 101 CPH

EMENDO - den enkle LED-bordlampe, som du kan flytte med dig rundt – til køkkenøen, spisepladsen eller hyggekrogen. Lampen fra Eva Solo fås i tre varianter – en bordlampe, en lampe med indbygget, trådløs QI-lader til mobilen og en trådløs, transportabel udgave. Design af Hans Thyge. Foto: Eva Solo

PH 2/1 PENDEL- klassiker i mundblæst, opaliseret glas fremstillet af Louis Poulsen. Foto: Louis Poulsen

OCCHIO Sento sospeso pendel - med uplight + downlight -
“touchless control” - Foto: OCCHIO

Nuura væglampe - Sasi-kollektionen er nomineret til 'Årets lampe' ved Design Awards 2023 af Bo Bedre - Foto: Nuura

LOD PENDANT fra ferm Living har matchende loftbeslag og skærm samt et tilhørende tekstilkabel. Pendlen giver et blødt og gyldent lys, og dens reflekterende overflade bidrager til en beroligende atmosfære
Foto: ferm Living

 
Designcoach

Designcoach by Angela Lund is a dedicated design agency specializing in creative web design and brand identity.

designcoach.dk
Forrige
Forrige

Ask og Eng

Næste
Næste

Small Living