Historiske modeluner
Køkken og foto: Garde Hvalsøe
Fra snedkrede køkkener over elementkøkkener, højglans og showoff og tilbage til snedkerstilen
Oprindelig var alle køkkener fremstillet af træ og blev snedkereret på stedet. I 50’erne kom elementkøkkener til, og masseproduktionen var med til at sætte nye standarder for både pris og design.
Tidsperioder og modeluner influerer i høj grad på køkkenets farver, udtryk og indretning. I 70’erne drømte de fleste om et brunt trækøkken med farvede hvidevarer i orange og mosgrøn. Egetræ og teaktæ dominerede frem til 80’erne, hvor det lyse bøgetræ og det varme kirsebærtræ kom ind i køkkenet, ofte i kombination med hvidt laminat.
90’ernes køkken skulle signalere velstand og overskud. Køkkenet voksede, og lyse træsorter som ask og birk vandt frem i stilrene og enkle designs.
I 2000’erne oplevede køkkenet en glansperiode. I takt med øget velstand og parcelhusets vokseværk, blev køkkenet også større. Der bliver plads til samtaler hen over køkkenøen. Hvide, højglanslakerede låger gav et minimalistisk glasagtigt udtryk, og blev en del af en show-off kultur.
Efter at have været dømt ude i næsten et årti vendte træet stille og roligt tilbage efter finanskrisen. Midt i ti’erne dukkede træ op igen, først som enkelte elementer og senere som rendyrkede trækøkkener.
Her i 20’erne er køkkenet integreret med spisestuen, og træelementer optræder gerne i kombination med farver og kontrastfyldte materialer i et personligt udtryk. Meget velfortjent har træ generobret en vigtig plads i familiens hjerterum – med plads til hygge, varme og rum til hele familien og vennerne.